Тъй като много държави сега облекчават своите  мерки срещу OVID-19, европейците поставят  два важни въпроса: Можем ли да отидем на почивка това лято? И, ако да, къде? Страхът сред правителствата обаче ще бъде, че увеличеното движение на хора ще предизвика нова вълна от инфекции. 

Но едно проучване от Испания смята, че е намерило решение.

Той предлага цяла Европа да начертае своите най-лоши (червени зони) и най-малко (зелени зони) засегнати от COVID-19 региони и хората да пътуват там.

 „Зелени зони“ на различни европейски държави

Предложението а на мадридската бизнес школа Esade иска да „издигне подхода на зеленото зониране до нивото на Европейския съюз“. 

"Идеята е проста: да се позволи мобилността на хората между" зелените зони "на различни европейски държави чрез мрежа от региони, сертифицирани от европейски институции", се казва в проучването.

Системата би позволила например да пътувате между Южна Италия и Южна Франция или между Гърция и Швейцария: стига да дойдете от европейска зелена зона, ще ви бъде позволено да пътувате до друга.

Националните зелени зони "са много добри кандидати за получаване на екологичен етикет от ЕС", обясни изследователят Микел Оли Бартън, който е съавтор на проучването, обясни Марта Родригес Мартинес пред Euronews.

За да получи зеления етикет, казва Оли Бартън, един регион трябва да докаже, че вирусът е под контрол: болниците в региона не са заети, че темпът на растеж на новите инфекции е нисък и че тестовете са масови.

Изследователят предположи, че изходите на магистралите могат да останат затворени в червени зони.

„Същото трябва да важи и за влака: идващ от зелени зони, той не трябва да спира на„ червени “гари“, добави той. "А на летищата е сравнително лесно да се контролира откъде идва някой и къде иска да отиде."

 Друга мярка, която проучването предлага, е пътниците да представят разрешение за пребиваване като доказателство, че идват от зелена зона.

 „Запазете летния туристически сезон“

Въпреки че огнището на COVID-19 в някои страни намалява, перспективата за нормална лятна ваканция тази година изглежда несигурна за мнозина.

В няколко държави от ЕС границите са затворени - позволяват на хората да преминават, само ако имат важна причина - въведени са ограничения за пътуване и международните пътувания са мираж.

Тази година няма да е добра за световната туристическа индустрия, която очаква загуби между 20 и 30 на сто, според оценките на Световната организация за туризъм (UNWTO).

"Такива ограничения за пътуване допълнително ще навредят на вече отслабените икономики на южните европейски страни, като Испания или Италия, тъй като разчитат на туризма повече от северните страни", отбелязва проучването.

Но тъй като страните започват да отварят отново своите граници, тази политика може да бъде пътят към „спасяване на летния туристически сезон в Южна Европа“, авторите на изследването посочват:

„Ако е добре съобщено и с достатъчно гаранции, това предложение би могло да спаси летния туристически сезон в Южна Европа, като по този начин смекчи огромните икономически разходи, които може да причини закриването на международния туризъм за тези страни.“

Олю Бартън заяви, че предложението е изпратено  на 5 май и „досега е високо оценено“. "Ако бъде прието, първите европейски зелени зони могат да бъдат обявенисъвсем скоро, още през юни", добави той.

В сряда Европейската комисия очерта плана си за постепенно и координирано премахване на ограниченията за пътуване и граничния контрол в целия ЕС. Той предлага подход, който „започва с премахване на ограничения между райони или държави-членки с достатъчно сходни епидемиологични ситуации“.

Това би означавало, че жителите на страни с подобни нива на инфекции трябва да могат да пътуват по-свободно до и от тези страни.

Европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон обаче настоя, че държавите-членки не могат да правят разлика между гражданите на ЕС.

"Ако бъде отворена граница, всички граждани на ЕС могат да преминат през тази граница".

Прибалтийските страни Литва, Естония и Латвия вече са на път да отворят своите граници помежду си от петък (15 май), след като досега избягват най-лошото от пандемията на коронавирус.

Франция заяви, че ще задържи границите затворени до "поне 15 юни" и ще преразгледа по-близо до датата.

Австрия заяви, че границата й с Германия ще се отвори напълно на 15 юни. Канцлерът Себастиан Курц заяви, че Австрия се стреми към подобни споразумения с Швейцария, Лихтенщайн и източните съседи "," докато данните за инфекцията позволяват ".