Българите в Женева вече имат своята православна общност благодарение на Средно и западноевропейски Митрополит Антоний.
 
Митрополит Антоний е с пловдивски корени, но е бил на редица църковни мисии и активно познава проблемите и нуждите на българите християни в чужбина, като от години активно работи за сплотяване на българските миряни в Европа. 
 
“За нас е важно българите в чужбина да имат такива общности и да поддържат вярата и връзката си помежду си. Работим активно в тази посока”, каза за TrafficNews.bg митрополит Антоний. 
 
Митрополит Антоний ще отслужи Света Архиерейска Литургия в Женева на 8-ми септември от 10 часа. Църковната служба ще спомогне всички български миряни в Женева да посрещнат заедно светлия празник на Рождеството на Пресвета Богородица и да се помолят за здраве. 

Рождество Богородично е един от най-големите празници на Православната църква.

На този ден, по думите на молитвата, "Бог престол свят на земле Себе предуготовал", защото Светата Дева като станала Божия Майка, станала сякаш Божий престол на земята. Родителите на Пресветата Дева били благочестивите Йоаким и Ана. Според преданието Йоаким произхождал от царски род, а Ана.- от първосвещенически род.

Празникът е установен от най-дълбока древност. 

Пресветата Дева Мария се родила в Галилейския град Назарет от праведни Иоаким и Анна. Иоаким е от царски род - рода на Давид. Анна - от свещенически род - рода на Аарон. Нямали деца и се молили на Бога за рожба.  

Като навършила три години, малката Мария, бъдещата пресвета Майка на Божия Син, Господ Иисус Христос, била заведена в Йерусалимския храм. Тъй родителите й изпълнили обещанието си: предали своята единствена рожба в служба на Бога.