Мигранти похитиха италиански товарен кораб и бяха щурмувани от командоси от британските военноморски сили тази нощ. Похитителите успели да проникнат незабелязано на кораба „Гранде Тема“ на път за Великобритания.  Контролът над кораба е възстановен, няма ранени при операцията, проведена край югоизточните брегове на страната, близо до устието на река Темза. В нея са участвали 25 командоси от отряда "Хикс", които били докарани с хеликоптер до брега в графство Кент, в близост до който плавал корабът. Четиримата похитители са задържани според британските имиграционни закони, а корабът е отведен на безопасно място в пристанище Тилбъри, съобщи британската полиция.

Според телевизия "Скайнюз", цитирана от dnes.bg, четиримата са се качили на кораба в Нигерия и са наредили на капитана и екипажа да ги откарат до британския бряг, като ги заплашили с метални тояги. Вероятно те искали да скочат от борда и да доплуват до брега. Eкипажът успял да се скрие и да се заключи, изолирайки се от нападателите за по-сигурно.

Полицията съобщи, че не смята инцидента за свързан с пиратство или с тероризъм. У мигрантите нямало друго оръжие, освен сопите. Според вестник "Сън" лично премиерът Тереза Мей дала разрешение за операцията, след като в продължение на 12 часа обстановката на кораба не се променила към по-добро и след като спецслужбите успели да изяснят положението на борда.