Разминаване в позициите на Германия и Франция по темата за присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС. По време на срещата на върха в Словения германският канцлер Ангела Меркел заяви, че нито една от държавите в този регион не е готова за еврочленство и Брюксел не трябва да се ангажира с конкретна дата. 

"Не, не подкрепих това предложение, понеже смятам, че няма да е от полза. Черна гора вече е отворила много преговорни глави и може да е готова много скоро. Така че мога да кажа на Черна гора - вашата дата също е пред 2030 година. Наистина не вярвам в определянето на дати. Вярвам в изпълнението на нашите обещания. След като условията бъдат изпълнениу присъдиняването може да стане факт. Досега това нямаше как да стане, тъй като никоя от страните не отговаря напълно на условията".

По-оптимистичен тон демонстрира френският президент Еманюел Макрон по време на срещата на върха. Той се обяви за даване в кратък период на европейска перспектива на страните от Западните Балкани. Макрон изтъкна, че на тези държави трябва да им се покаже, че са част от сърцето на Европа, заслужаващо инвестиции, търговия и евентуално членство в Блока.