Британските медии излязоха с последния проект на план за затваряне на Германия поради пандемията от коронавируса.

Препоръката за по-нататъшно затваряне на страната се съдържа в проект, изготвен от кабинета на Меркел, и ще бъде предложен на регионални и национални лидери за разглеждане преди днешната видеоконференция, която ще обсъди следващия кръг от мерки за справяне с пандемията.

На последното си съвместно заседание, миналия месец, провинциалните лидери и правителството се договориха внимателно да отворят страната, преодолявайки възраженията на канцлера, че няколко заразни варианта затрудняват контрола върху пандемията.

Институтът по инфекциозни болести "Робърт Кох" заяви, че броят на новите случаи на 100 000 жители през седмицата е 103,9, което е над прага от 100, при който отделенията за интензивно лечение ще останат без капацитет.

В проектодокумента се посочва, че блокирането трябва да продължи до 18 април и че ще бъде приложена "аварийната спирачка", договорена на последното заседание.

Последният проект на план също ще затегне задълженията за компаниите - тези, които не могат да предложат на служителите възможност да работят от вкъщи, ще трябва да се явяват на един тест COVID-19 седмично или два, ако разполагат с достатъчно запаси.