Френският президент Еманюел Макрон и Ангела Меркел призоваха САЩ и Дания да дадат обяснения за обвиненията в шпиониране на някои високопоставени лица, включително на германската канцлерка, предаде Франс прес.

"Ако информацията е точна, това не е приемливо между съюзници", а "още по-малко между съюзници и европейски партньори", заяви Макрон след края на съвместното френско-германско правителствено заседание.

"Мога само да се присъединя към думите на Еманюел Макрон. Факта е, че датското правителство, включително министърът на отбраната, също много ясно показа какво мисли по въпроса. Това е добра основа не само за изясняване на фактите, но и за установяване на взаимоотношения на доверие", заяви Меркел.

Според разследване на датското обществено радио и телевизия, което беше излъчено тази седмица САЩ са използвали датската подводна кабелна мрежа поне до 2014 г., за да подслушват хора от четири държави - Германия, Швеция, Норвегия и Франция. Разкритията се основават на поверителен доклад на датското военно разузнаване.