Матера е Европейска столица на културата от тази вечер. Италианците откриха европейската културна инициатива с поредица от събития, а кулминацията бе спектакълът на площад „Сан Пиетро Кавенозо“. Той се случи пред 3000 зрители и бе подчинен на мотото на Матера – „Open Future“.

Невъзможността на домакините да съберат повече публика ги накара да композират спектакъла повече като телевизионно шоу. То започна с яркото присъствие на водещия – актьора Джиджи Пройети, и композитора Стефано Болани. Двамата създадоха усещането за пиано бар.

После Пройети предаде щафетата на въздушните акробати от Трупата на лудите, а веднага след тях на сцената излезе Валя Балканска заедно с гайдаря Петър Янев. Те изпълниха народната песен „Излял е Делю хайдутин“, а Пройети разпита инструменталиста на какво свири.

Гайда, съобщи водещият на публиката, когато Петър Янев му обясни, че това е традиционен български инструмент. Той направи малък гаф, като обяви, че народната ни певица се казва Мария.

После в живото предаване прозвуча поезия, прочетена от водещия и италиански песни. Въздействащо бе изпълнението на Артуро Брачети – художник, който рисуваше с пясък и пресъздаде типичните архитектурни пейзажи на Матера. Специална гост-звезда на шоуто бе британската певица Скин от несъществуващата вече банда Скънк Ананси.

Спектакълът за официалното откриване завърши с поздравление на президента Серджо Матарела и фойерверки.

2019 е важна година както за Матера, така и за Пловдив, каза държавният глава. Той допълни, че с културата и античността градът се развива за бъдещето, защото има важна роля както за Италия, така и за Европа. На финала поздраве гражданите на Матера. 

Празникът продължава и сега, въпреки че в Матера по време на официалното откриване заваля силен дъжд.