Матера празнува своето откриване като Европейска столица на културата 2019 с грандиозен спектакъл. Днес в 20 часа българско време ще стартира официалната церемония в града, който споделя титлата си с Пловдив.

Също като Пловдив, само че седмица по-късно, Матра ще открие своето председателство като културна столица в два дни - 19 и 20 януари. Днешните празненства ще обединят над 2000 местни и чуждестранни музиканти, които ще се разходят по главните улици на града, а пътешествието им ще приключи след залез слънце, съпътствано от много свещи. 

По-късно вечерта на сцената ще излезе актьорътДжиджи Пройети, който ще води музикалния спектакъл. Президентът на Италия Серхио Матарела ще отправи официален поздрав, а след него ще има пищна заря. 

Гледайте откриващата церемония в реално време:

Матера е най-известен със своите пещерни квартали, известни като Саси, с тесните улички, къщи и църкви, вдълбани в скалите. Градът е един от най-старите непрекъснато населени места в света и влиза в списъка със световно наследство на ЮНЕСКО през 1993 г.

За титлата Европейската столица на културата през 2019 година се бориха 21 претендента, сред които бяха избрани Пловдив и Матера.