Европейската комисия (ЕК) информира за мащабна хакерска атака срещу институциите на ЕС. Това съобщи в Брюксел заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, цитиран от БГНЕС.

"Можем да потвърдим, че е имало предполагаемо нахлуване в комуникационните системи на институциите на ЕС, но не коментираме информация за евентуално изтичане на информация", каза още той. "Нито една организация, нито една структура в нито една страна по света не е неуязвима за кибератаки. Ние приемаме този проблем много сериозно и укрепваме нашите системи за киберсигурност и способността ни да реагираме на тези атаки", подчерта още заместник-председателят.

Както съобщи по-рано The New York Times, неидентифицирани хакери са разбили вътрешната комуникационна система на институциите на ЕС и в продължение на няколко години са имали достъп до поверителни документи, по-специално за миграцията, антитероризма, международните отношения, търговията, както и кореспонденцията с ключови дипломатически мисии на ЕС по света.