"Макдоналдс" изгуби делото за правата върху търговската марка "Биг Мак" в Европейския съюз. Ирландската верига за бързо хранене "Супермак" спечели битката за бранда, предаде БТА. Ирландската компания обвини "Макдоналдс" в злоупотреба и започна дело преди две години.

Службата за интелектуална собственост на ЕС е решила, че световният гигант не използва търговската марка в съответствие с правото на ЕС. От компанията заявиха, че ще обжалват съдебното решение. Според службата "Макдоналдс" не е доказал реално използване на оспорваната търговска марка като име на бургер или ресторант. От компанията предоставили в своя защита европейски сайтове, както и постери, опаковки и писмени показания от представители на компанията, потвърждаващи продажбите на "Биг Мак" в Европа. От службата на Европейския съюз за интелектуална собственост обаче смятат, че са нужни други доказателства, а не уебсайтовете и рекламни материали.

"Разочаровани сме от решението на EUIPO и вярваме, че то не е взело предвид съществените доказателства, представени от McDonald's, доказващи използването на нашата марка BIG MAC в цяла Европа", заяви говорител на McDonald's в изявление.