Днес Европейски съюз се сблъска нови трудности, тъй като регионът на Мадрид обяви, че спира програмата си за ваксинация. Причината - продължаващия недостиг на доставки на дози от Pfizer, Moderna и AstraZeneca.

Игнасио Агуадо, вицепрезидент на регионалното правителство на Мадрид, заяви, че никой от 6,2 милиона жители няма да получи първа доза през следващите две седмици. Решението е взето от здравните служители, които по принуда спират процеса заради бавещи се доставки.

Каталуния, вторият по важност регион на Испания, също констатира, че хладилниците от утре ще бъдат празни.

Хосеп Мария Аргимон, секретар по обществено здраве на каталунското регионално правителство каза на пресконференция:

„Moderna закъснява, Pfizer изпраща по-малко ваксини и нямаме новини от AstraZeneca“.

Засега процесът на прилагане на втора дози в района на Мадрид на възрастни хора, служители в дома за грижи и здравни специалисти, които вече са получили първа доза, ще продължи. Но закъсненията се очаква да засегнат онези високорискови групи, които все още не са получили първата си ваксинация.

ЕС подписа сделки с Pfizer и AstraZeneca за общо 900 милиона дози, но и двете компании не успяха да постигнат договорената бройка, която се очакваше да доставят досега на фона на производствените проблеми. Освен това има сделка с Moderna за 160 милиона, но фирмата е забавила доставката до някои европейски страни, предаде Ройтерс.

Този пропуск стана обект на широко порицание от медиите и обществото, а на първите страници лъснаха заглавия:

В редакционната статия на първа страница в Die Zeit, един от най-известните таблуиди на Германия, се казва, че блокът е действал „бавно, бюрократично и протекционистично“ и че „ако нещо се обърка, вината е на всички останали“.

Подобно заглавие в Bild гласи: „Фон дер Лайен казва: Ние знаем, че няма време за губене в пандемия, но тя има предвид: Може да сме загубили време. Но НИКОГА няма да признаем това".

И в двете статии се цитира служител на AstraZeneca, който казва: "Сега разбирам Брекзит малко по-добре".