Президентът на Беларус заяви, че неговите критици водят хибридна война. Александър Лукашенко коментира пред парламента, че здравият разум е изоставен и "много червени линии" са пресечени заради това, че западните страни налагат санкции срещу държавата.

Той защитаваше принудителното пренасочване на самолет на Ryanair, летял от Гърция към Литва. 26-годишния журналист Роман Протасевич бе включен в списъка с тероризма миналата година и каза, че се страхува от смъртното наказание. Припомняме, че Беларус е единствената държава в Европа и бившия Съветски съюз, която все още приема и изпълнява смъртни присъди.

Задържана е и неговата руска приятелка София Сапега. Сега двамата са изправени пред наказателни обвинения. Публикувани са видеоклипове на двойката, които показват, че те признават за престъпления. Въпреки това е вероятно и двамата да говорят по принуда.

Коментарите на г-н Лукашенко бяха първите, които той направи публично за инцидента, което предизвика възмущението на Запада. Европейските лидери обвиниха Беларус в отвличане на самолета, но президентът настоя, че е действал законно, когато е наредил отклоняването му.

Беларус твърди, че полетът е бил отклонен поради заплаха от бомба от Хамас, но палестинската групировка отрече да е замесена. Лукашенко каза също, че заплахата произхожда от Швейцария, но швейцарските власти заявиха, че не знаят нищо за нея.  Лукашенко настоя, че заплахата от бомба е реална и че отклоняването на полета на Ryanair е станало близо до атомна електроцентрала.

"Трябваше да защитя хората, мислех за сигурността на страната", каза той и добави, че съобщенията, че боен самолет е бил изпратен, за да принуди самолета да кацне, са "абсолютна лъжа".

Лукашенко, който управлява бившата съветска нация в продължение на 27 години, обвини международната общност, че се намесва в управлението на страната му.

"Това вече не е информационна война, това е съвременна хибридна война", каза той пред парламента в столицата Минск.

Г-н Лукашенко обеща да реагира сурово на всички санкции, наложени на Беларус, и каза, че западните правителства използват страната му като "тестово място", за да получат достъп до Русия, близък съюзник.