Историята на круизните кораби и Венеция вече продължава години. На 31 март италианското правителство издаде указ, според който круизните кораби и големите търговски кораби вече няма да акостират на венецианската лагуна. От правителството призоваха да се търси ново пристанище извън лагуната, където корабите да акостират. 

Разследване на CNN показва, че това реално не се случва и круизните кораби продължават да акостират на пристанището, но няма контрол, който да налага глоби. 

Въпреки това круизният кораб MSC Cruises обяви, че ще акостира на пристанището на 5 юни, а друг круиз Costa Deliziosa обяви, че пристанището в центъра на Венеция ще бъде и началната точка, от която ще тръгне на 26 юни. 

От няколко години този въпрос се дискутира сериозно. Историческия център на града е обект от световното културното наследство на ЮНЕСКО, но въпреки това корабите продължават да акостират на метри от площада "Сан Марко".

Има вече и няколко инциденти с круизни кораби, които за щастие завършиха без загинали, но големите кораби във венецианската лагуна вредят много на града, който така или иначе е много застрашен от изчезване, след като продължава да се руши. 

Въпреки това няма контрол над корабите, защото решението се взема от правителството, което е в Рим. Реално от правителството не са изпращали и комисия, която да види за какво става въпрос. 

Любопитно обаче е мнението на местните. За повечето круизните кораби създават доста работа и те защитават тезата, че корабите трябва да продължават да акостират на пристанището. Местните власти и кмета на Венеция също смятат, че няма смисъл от ограничения за корабите. 

Определено обаче проблемът е доста голям, а Венеция продължава да се руши, докато корабите акостират на пристанището.