При рекорден брой кандидати за президент на Украйна, един комедиен актьор е начело в социологическите проучвания, съобщава Агенция "Франс Прес". Надпреварата изглежда тежка за украинския президент Петро Порошенко по-малко от два месеца преди първия тур на едни твърде несигурни президентски избори. 

Неочакваният възход на един комик

Популярният украински комик Володимир Зеленски, който има роля в сериал, в която играе президент на страната, в момента е фаворит за спечелване на президентските избори, показват социологическите проучвания.

Но с рекорден брой кандидати в надпреварата, гласуването остава силно непредсказуемо.

"Регистрирани са 30 души, а документите на още 40 кандидати се разглеждат", заяви говорителят на комисията Костянтин Хивренко.

Зеленски, който е на 40 г., се възползва от широкоразпространени разочарования с политическата класа на страната и бавния темп на реформите.

Различни социологически проучвания го поставиха с между 19 и 23% пред Тимошенко и Порошенко, които са втори и трети в класацията.

Зеленски, който вече е популярен комик, през последните години спечели своите почитатели с ролята на лидера на страната в сериал, наречен "Sluga Narodu" (в превод "Слуга на народа").

За собствената си политическа кауза той обединява предимно млади привърженици.

Други обаче изтъкват неговата липса на опит и олицетворяват неговите успехи с "врагът" на Порошенко - милиардерът Игор Коломойски, който притежава телевизионния канал, на който се излъчва сериала, в който участва Зеленски.

"На този етап е много непредсказуемо, кой може наистина да спечели", заяви американският посланик Кърт Фолкер миналата седмица като подчерта, че Вашингтон ще работи с който и да е демократично избран лидер.

Петро Порошенко, 53-годишен "шоколадов магнат", отпразнува своята победа на изборите през май 2014 г. след народно въстание, което оттегли поддържания от Москва режим на Виктор Янукович.

Той обеща да завърти бившата съветска държава с близо 45 милиона души към Запада и се опита да прокара амбициозни реформи.

Критиците обаче твърдят, че корупцията все още е широко разпространена и Порошенко е направил малко, за да овладее колегите си олигарси, въпреки че икономиката показва признаци на възстановяване след рецесия.

Тимошенко от своя страна се издигна на международно място чрез ролята си в Оранжевата революция от 2004 г.

Но след 15 години - три от които прекарва като ръководител на правителството, а други три в затвора, тя остава силно разделяща фигура.

Гласуването ще се проведе на 31 март, а втори кръг три седмици по-късно, ако никой от кандидатите не вземе повече от 50 процента от гласовете.

Снимка: Pixabay