След доста враждебна предизборна кампания избирателите в Каталуния днес решават дали да върнат на власт сепаратистките ръководители, изправени пред правосъдието за опит за отцепване, разтърсил както Испания, така и Европа, предаде Франс прес.

Най-новите допитвания показват, че каталунците са все така разделени поравно между сепаратистите и привържениците на единството на Испания, чийто най-сериозен поддръжник – партия „Сиудаданос” се изкачи мълниеносно в сондажите.

Заключителните прояви от кампанията обаче показаха дълбоките разногласия между двата лагера, които ще затруднят още повече съставянето на коалиционно правителство, предаде БТВ.

Въпреки несигурността - над ¼ от избирателите още не са решили за кого да гласуват, много анализатори залагат на правителство, ръководено от сепаратистите.

Водейки кампания чрез видеообръщения от Брюксел, сваленият бивш каталунски премиер Карлес Пучдемон твърдеше, че гласуването за него ще означава поражение за Мадрид.

Пучдемон се обяви за единствения легитимен кандидат за управлението на областта и претендираше да препречи пътя на бившия си вицепремиер Ориол Жункерас, чиято партия „Републиканска левица на Каталуния” се бори да управлява за първи път след гражданската война.

Обвинен, както и Пучдемон и бившите каталунски министри, в бунт, противодържавна дейност и присвояване на средства, Жункерас е в затвора.

„Защото не се крия и отговарям да действията си”, каза той пред радио „Рак1”, недвусмислен намек за бягството на Пучдемон в Брюксел.

В противниковия лагер, 36-годишната кандидатка на партия „Сиудаданос” Инес Аримадас обещава на каталунците край на кампанията за независимост, която всява разделение в областта от години и накара над 3000 компании да изместят централите си другаде.

„Трябва да се събудим от този кошмар”, заяви тя, призовавайки избирателите да гласуват. „Нещата ще се решат от шепа гласове и никой не може да си остане у дома”, каза тя.

Дори сепаратистите да не спечелят мнозинството от гласовете, изборният закон облагодетелства селските райони, където те доминират, а допитванията им дават надежди да получат 68 от общо 135-те места в каталунския парламент. Една такава победа би ги насърчила да преодолеят разногласията си, още повече, че автономията ще остане суспендирана, докато не бъде сформирано правителство.

Само че има голяма вероятност за блокаж и нови избори, предрича политологът Пепе Фернандес- Албертос. Законът предвижда свикването на нови избори да края на май, ако сегашните не излъчат правителство.