Над 91% от каталунците са гласували за излизането на автономната област от състава на Испания. Именно в тази област попада и столицата на Каталуния - Барселона. За този резултат, както пише La Vanguardia, цитиран от Блиц, свидетелстват предварителните данни от обработката на около 308 хил. бюлетини от референдума за независимостта на Каталони.

Според информацията на изданието, само 6,7% са гласували срещу независимостта. В автономната област право на глас имат около 5,3 млн души. Засега не се уточнява каква е бил броят на гражданите, които са участвали в референдума. Преди това Испанският премиер Мариано Рахой заяви, че върховенството на закона е надделяло в Каталуния, защото референдумът за независимост на регион, който бе забранен от Конституционния съд, е бил блокиран. Испанската социалистическа работническа партия пък от своя страна призова правителството на страната да започне диалог с властите в Каталония и да се достигне до споразумение.

Забраненият от съда и властите в Испания референдум за независимост на Каталуния приключи с инциденти с насилие между полиция и гласуващи предимно в Барселона, в които според каталунските власти са ранени 761 души.

Вместо да охладят страстите, сцените на сблъсъци доведоха на моменти кризата до експлозивна ситуация, която разтърси испанската политика и общество и тепърва ефекта от нея ще се усеща и коментира в Европа.

Единството на Испания бе запазено, но с цената на разширяващо се разцепление между Мадрид и най-богатата провинция на страната - каталунската икономика е почти с размера на тази на Португалия.