Френският президент Еманюел Макрон се върна при обхванатата от пожар парижка катедрала "Нотр Дам".

Макрон, който разглежда пожара като национална извънредна ситуация, разговаря на място с длъжностни лица и отиде да проведе срещи в централата на парижката полиция наблизо.

Началникът на пожарната служба във френската столица каза, че не е ясно дали огънят ще може да бъде овладян, така че да не се разпространи и да причини повече щети.

Служител на френското вътрешно министерство заяви, че пожарникарите може да не успеят да спасят катедралата.

Пожарът вече достигна една от кулите на "Нотр Дам" и доведе до рухване на заострения връх на катедралата, съобщи Нова тв.

“Най-лошото беше предотвратено. Фасадата и двете кули на "Нотр Дам" не се срутиха”. Това каза френският президент Еманюел Макрон часове след избухването на пожара в катедралата в сърцето на Париж. Той благодари на пожарникарите – повече от 500 на брой, които се борят с пламъците и заяви, че те са успели да спасят „епицентъра” на живота във Франция.

"Това е нашата история, нашето освобождение, нашата вяра, нашето вдъхновение и то гори. Съзнавам тъгата и ужасното чувство у всеки един от нас", каза още Макрон, обръщайки се към сънародниците си от мястото на пожара. "Толкова много книги и картини са създадени тук", припомни Макрон. И добави:

"Пожарникарите трябва да са горди, че успяха да я спасят. Още когато се появи първият дим, можех да разчитам на кметството и на Пожарната. Пожарникарите спечелиха битката за спасяването на двете главни кули и сградата от срутване, а сега предстои да се спечели войната със запазването на цялостната фасада.

Получих уверение, че двете кули и главната част от сградата няма да се срутят." 

Жителите на френската столица се събраха край горящата катедрала "Нотр Дам" и запяха молитвата "Аве Мария".

В гасенето на огъня участват стотици пожарникари. Властите заявиха, че са евакуирали жителите на остров Сите, където е разположена катедралата, посочва ТАСС.

Ужасът на парижката катедрала Нотр Дам няма край. След като покривът изгоря и кулата рухна, пламъците захапаха и една от предните правоъгълни кули. Припомняме, че стихията се разрази около 19 часа местно време, а причината вероятно е свързана с ремонтните дейности. Над Париж се носят гъсти облаци от дим, гасенето на пожарът е изключително трудно, пламъците вече са обхванали и вътрешността на монумента. Щетите са огромни, целият дървен интериор на сградата вероятно ще се разруши.

Ето как се срути кулата на горящата катедрала Нотр Дам в ПарижПрокуратурата започва разследване, следователите обаче третират случая като инцидент

Междувременно премиерът Бойко Борисов написа емоционално послание във Фейсбук, което гласи: Мислите ми са с всички французи и с целия католически свят. Един от символите на Европа - катедралата “Нотр Дам”, гори! Ужасно е да гледаш как 8 века история изчезват пред очите ти. Кураж на всички парижки пожарникари, които тази вечер полагат всички усилия да съхранят това богатство.

Тази вечер, седем века от християнската история са в пламъци. Мислите ни за съчувствие са с всички френски граждани и католици". Това написа в профила си в Twitter министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Президентът на САЩ два мандата преди Доналд Тръмп - Барак Обама запали свещ и се помоли за “спасяване на световното съкровище”.

Заместник-кметът на Париж Еманюел Грегоар каза, че катедралата е понесла колосални щети от пожара, който е започнал в островърхата й кула, която рухна под напора на пламъците, предаде Асошиейтед прес.

Катедралата "Нотр Дам" или "Света Богородица" е един от символите на Париж. Тя е построена през 1163 – 1345 г. и е едно от най-великите постижения на готическата архитектура. Тук през 19 век е коронован за император Наполеон Първи, а през 1970 г. е извършено опелото на генерал Шарл дьо Гол. Катедралата има чудесен орган и съвършена акустика. Там всяка неделя в 17:30 часа се провеждат безплатни концерти. Катедралата побира 9000 души.

Ситуацията на живо тук:

Огнен ад в Париж! Гори катедралата Нотр Дам НА ЖИВОПредполага се, че причината за пожара е свързана с ремонтни дейности