Ерата на толерантността приключи. Добре известната с либералното си отношение към наркотици и секс столица на Нидерландия отдавна привлича туристи в търсене на авантюри. Но когато локдауна от пандемията Covid-19 изпразни холандската столица от всички посетители, много местни жители открили, че липсата на по-шумните, опиянени туристи е глътка свеж въздух.

Въодушевени от спокойната атмосфера на новия им пуст исторически център на града и живописните водни пътища, и сякаш забравени и изгубени , жителите не са сигурни, че искат да ги върнат обратно на туристите.

В действителност, Амстердам се бори с въздействието на туристите, причиняващи прекомерен шум, отпадъци и уринират на публични места, на фона на нарастващото недоволство сред жителите.

Точно преди пандемията местните жители се оплаквали, че градът им е превърнат в „туристически свят на Дисни“. Сега, след като преживяли живота без шумни посетители, градските власти са решени да не се връщат към онези дни вече.

Те стартираха изненадваща туристическа кампания, за да се опитат да се отърсят от репутацията на Амстердам като столица на купона и разврата. Така на шумните посетители и партита, възнамеряващи да пият и вземат наркотици, е изрично казано да стоят настрана.

Общинският съвет е похарчил 100 000 евро за онлайн кампания, насърчаваща хората да посещават културното наследство на града, като в същото време предупреждава неуважителните досадни туристи“, че не са добре дошли.

„Не искаме да се връщаме към онова, което бяхме преди пандемията. Огромни тълпи в района на червените фенери и развлекателните зони на града създадоха неприятности на жителите“, се казва в изявление на градския съвет.

„Посетителите, които уважават Амстердам и хората в Амстердам, винаги са били добре дошли и, разбира се, ще останат такива. Посетителите, които се отнасят с неуважение към нашите жители и наследство, не са добре дошли. Посланието, което имаме за тях е: не идвайте в Амстердам.“, отсичат в официалното си съобщение от управата.

Все пак хората са сигурни, че без туристи  Амстердам не би просъществувал, или поне икономиката му би достигнала проблемни нива:

 „Амстердам има нужда от туристи, без тях нашите прекрасни музеи и ресторанти не биха оцелели“, казва Никола Теобалд, който живее в центъра на града от 30 години пред CNN.

"Но това беше бонус по време на пандемията, когато те не можеха да дойдат. Няма повече големи групи, които тъпчат района на канала, в най-лошия случай се връщат от запой и взимане на наркотици. Върнахме града си и ни хареса по този начин."