Италианското правителство изключва всички неваксинирани хора от определени развлекателни дейности в опит да ограничи нарастващите коронавирусни инфекции и да избегне финансово осакатяващи блокирания, пишат световните медии.

От 6 декември само хора с завършен ваксинационен цикъл или преболедували COVID-19 ще бъдат допускани до дейности на закрито, в това число посещение на заведения, театри, кина и спортни събития. Мерки в Италия вече изключват възможността за допускане където и да било чрез отрицателен резултат от тест.

Ново правителствено постановление също направи ваксинацията задължителна за правоприлагащите органи, военните служители, педагогически персонал  и други. Преди това ваксините се изискваха само за здравни работници. Двадесет града в италианската провинция Южен Тирол са изправени пред по-строги ограничения за COVID-19 с полицейски час от 20:00 часа поради високите инфекции и ниската ваксинация. В обществения транспорт пътниците трябва да носят маска FFP2 или еквивалентна.

Междувременно стана ясно,че в карабинерите в Италия са открили 281 лекари и медицински сестри, които упражнявали професията си, въпреки че не са ваксинирани против COVID. Те били идентифицирани при контролни проверки в над 1600 здравни структури. 120 от неваксинираните били и изключени от професионалните си ордени, но продължавали да практикуват в частни лаборатории и клиники. Срещу тях има обвинения за незаконно практикуване на медицинска професия, съобщиха италианските медии.

Според телевизията РАИ е бил затворен и сайт на медици, служил като мрежа за консултация за дистанционно лекуване на болни от COVID в домашни условия. По-голяма част от лекарите, съветващи как да протичат терапии в домашна обстановка на болни, били спрени от работа и им е забранено да упражняват професията си дори чрез съвети по телефона.

„Те бяха отстранени от работа, защото не са ваксинирани и защото са лекували над 60 хил. души вкъщи, оставени сами единствено с лекарства за сваляне на температура и без никакъв надзор”, коментира основателят на въпросния сайт Мауро Ранго. Той каза, че ще търси нови лекари, които нямат забрана за практикуване на професията си, за да подкрепят сайта за консултации.

Междувременно българи, които живеят в Италия, са притеснени, че въпреки информацията , която се цитира в медиите, все по-често на местно ниво се говори за притеснително строги рестрикции. Така според тях от 6-ти декември ограниченията ще важат и за извънградски транспорт, в това число влакове. Обмисля се и затваряне на цялата държава по празниците, когато пътникопотокът е най-силен. Вече започнали апели за прекарване на празниците в тесен кръг и ограничаване на големите събирания.

Според информация на местни жители, все още не се е стигнало до крайни мерки, заради опасения от протести. Припомняме, че само преди седмица там имаше масови шествия срещи задължителната ваксинация. Припомняме, че въвеждането на задължителна ваксина и отмяната на възможността за достъп с тестове предизвика вълна от недоволство. 

Ограниченията започнали да навлизат плавно и в училищата, твърдят местни. Ваксинацията вече е задължителна за педагогически персонал, но сериозна кампания върви и сред учениците в гимназиален етап.

Само преди два дни стана ясно, че се спират от излъчване и две от програмите на тв канала Рете 4 на Силвио Берлускони. Става въпрос за „Извън хора” и „Право и наопаки” на известните журналисти Марио Джордано и Паоло дел Дебио. Водещите си взеха довиждане с публиката до края на януари 2022 г. Тяхното принудително изпращане в дълга коледна ваканция е заради твърде многото пространство, давано на антиваксърските настроения в предаванията. От ръководството на „Медиасет”, групата собственост на Берлускони, казват, че той не се е намесвал по никакъв начин в решението за временното спиране на програмите.