От 11 октомври Италия отваря всичко на 100% благодарение на овладяната пандемия. Това стана възможно заради 80 на сто напълно ваксинираното население. 85 % от жителите имат поне една доза, предадоха от 24 часа.

Театри, кина, музеи, галерии, концертни зали вече ще бъдат запълвани с целия им капацитет и без никакви ограничения. Не е необходимо спазването на метър дистанция между посетителите. Отварят и дискотеките на 50% капацитет. Стадионите ще бъдат запълвани на 75%. Данните от постоянния мониторинг върху хода на епидемията от COVID-19 са много обнадеждаващи от август досега. Дори отварянето на учебните заведения не предизвика влошаване. Министърът на здравеопазването Роберто Сперанца подписа нареждане за преминаване в т.нар. бяла зона от 9 октомври и на Сицилия, където единствено имаше ограничения заради вируса. „Благодарение на ваксините пандемията е под контрол и краят се вижда. Сътрудничеството между правителствата и фирмите показа, че така могат да се спасят човешки животи”, каза премиерът Марио Драги по време на международния бизнес форум на високо равнище Б20.

Президентът Серджо Матарела също изрази оптимизъм. „Оставяме зад гърба си най-тъмния период. Още има много за правене. Никой не може да каже, че е вън от епидемията, докато всички не са извън нея. Това важи преди всичко за Африка и за Европа, които са по-скоро обединен, отколкото разделен от Средиземноморието регион”, каза Матарела. В Италия индексът RT, показващ какво е репликирането на вируса, е 0,83, или под епидемичния минимум. Само 34 на 100 000 души са случаите на положителни за вируса, като се има предвид, че критичното ниво е над 50 на 100 000. Непрекъснато намалява и броят болни в интензивната терапия. „В Италия кривата на епидемията е под контрол, тя е в спад при всички възрастови групи, и при децата под 12 г., каза Силвио Брузаферо, шеф на Висшия здравен институт. Според него наймного заразени има сред хората на възраст под 40 г., най-много приети в болница- сред тези на над 60 г., докато в реанимация са най-вече пациенти над 66 г. Жертвите са най-често на над 88 г. Само преди година връщането на Италия към социален живот и обучение през есента беше довело до втора вълна на епидемията, заради което се прибегна до въвеждането на ограничения и червени зони.