Утре в 09.00 ч. се свиква извънредно заседание на Министерския съвет на Италия, на което премиерът Джузепе Конте ще уведоми министрите, че ще подаде оставката си пред президента на републиката Серджо Матарела, съобщава АНСА, цитирани от БНТ.

Този ход се очакваше, тъй като управляващата коалиция на Движението "Чинкуе стеле“ и Демократическата партия загуби абсолютно мнозинство в Сената, след като малката партия на бившия премиер Матео Ренци "Италия Вива“ я напусна.

Лидерите на групите на движението "Чинкуе стелле“ в Камарата и в Сената, Давиде Крипа и Еторе Личели излязоха с обща декларация по този повод, в която се казва: "Този акт е неизбежен и е единственият изход от тази порочна криза. Необходими са решителни стъпки към разширяване на мнозинството. Ние оставаме до Конте, ще продължим да стоим изключително зад интереса на гражданите, стремим се да се измъкнем час по-скоро от тази ситуация. Трябва да продължим към изправянето на крака, да следваме ваксинационния план и пристъпим незабавно към възстановяването на най-засегнатите от пандемията бизнеси. Движението е живо и е готово да изпълни своята част".

Предполага се, че оставката може да е формална, тъй като е възможно Конте да получи нов мандат и възможност да сформира кабинет, който да се ползва с по-широка подкрепа в парламента.

Миналата седмица кабинетът получи доверие и в двете камари на парламента, но беше гласуван с обикновено мнозинство в Сената, докато сенаторите от "Италия вива“ се въздържаха. С допълнителни гласове правителството може да загуби подкрепата на мнозинството. Десноцентристката опозиция, състояща се от партиите "Лига“, "Напред, Италия“ и "Фратели д Италия“ настоява за предсрочни избори. Все още е отворен въпросът за допълнителните гласувания и подновяването на управляващата коалиция, което не изключва сценария за предсрочно гласуване.