Все още не е ясно дали Олаф Шолц от SPD или Армин Лашет от консерваторите ще бъде следващият канцлер на Германия. Екзитполовете показват, че резултатите от изборите в Германия са твърде близки, за да бъде обявен сигурен победител след затваряне на избирателните секции. Една прогноза дава на социалдемократите леко преднина пред консерваторите, а друга показва двата лагера в гореща надпревара от стотни. 

Общественият телевизионен канал ZDF даде на социалдемократите (SPD) на 26%, а консервативният блок на ХДС/ХСС на напускащия канцлера Ангела Меркел с втора позиция от 24%. Двете партии бяха взимат около 25% в прогноза за друга обществена телевизия, ARD.

Цифрите показват, че може да отнеме часове, за да се очертае ясна представа кой има най-голям шанс да замени Меркел като канцлер - Олаф Шолц от социалдемократите или Армин Лашет от ХДС/ХСС.

Зелените са на трето място в двете прогнози, с около 15%, а Свободните демократи (СвДП) са на четвърто място с 11% в едната прогноза и 12% в друга.

Ако прогнозите се потвърдят от резултатите от изборите, изграждането на нова коалиция вероятно ще се окаже труден процес, тъй като нито една от двете най-големи партии не може да управлява с ясен мандат. SPD вероятно ще спори, че консерваторите, които завършиха доста под 33 -те процента, които спечелиха през 2017 г., на практика губят изборите. 

И все пак при избирателната система в Германия подобни съображения са до голяма степен без значение. За разлика от много други европейски страни, партиите не се нуждаят от мандат от държавния глава, за да се опитат да изградят коалиция. Вместо това самите партии трябва да съставят правителство. 

Това означава, че може да се стигне до преговорната проницателност на лидерите на СДПГ и християндемократите в опит да убедят двете по-малки партии да се присъединят към тях.

По време на кампанията FDP, про-бизнес партия, даде да се разбере, че би предпочела да се присъедини към ръководена от консерваторите коалиция, дори CDU/CSU да се класира на второ място, докато Зелените заявиха, че подкрепят съюз с социалдемократите.

Очаква се крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ да спечели 10-11%.