С наближаването на „Брекзит“ все повече хора кандидастват за статус за уседналост, а документацията всъщност не е толкова трудоемка. Накратко правилата са следните:

Европейските граждани и техните близки, живеели във Великобритания пет години, ще имат право на уседналост.

Европейците, които са пристигнали до 29 март, но не са живели пет години, ще имат право да изчакат да мине този период. Те ще имат същия достъп до здравните и социални услуги

Близките роднини на европейците с постоянен статус ще могат да се присъединят към тях до 2020-а, 29 март. Тези дати важат в случай на липса на сделка. Ако има сделка, право на уседналост ще имат и европейците, пристигнали до 2020-а.

Основното, което трябва да разберем, е, че една година след получаването на статут може да подадете документи за британско гражданство. Permanent Residence има свойте предимства (може да се подаде със задна дата и да ускори процеса за паспорт наполовина), не е скъпо и е свързано с една маса документация. Settled status е напълно безплатно, ако вече притежавате т.нар. „Резидент Пермит“ (синя карта). Тогава не се иска таската от 65 паунда. Ако нямате такова – ще платите тази такса, но е добре да знаете, че тя ще ви бъде възстановена през април месец, тъй като правителството я отмени. Българин споделя, че цялата процедура по подаване на документи и получаване на отговор е отнела 48 часа, пише "Новини Лондон".

Вижте накратко и обобщено какво се казва в отговора:

„Имаме удоволствието да ви информираме, че ви е гарантирано правото да живеете и да напускате Великобритания за неограничено време. Това е т.нар. „статуст за уседналост“. Този статус влиза в сила от датата на получаване на писмото. Той може да бъде проверен и чрез онлайн апликацията на Министерството на вътрешните работи. Може да използвате тази онлайн услуга, за да го доказвате, защото това писмо не е доказтелство за вашия статус.“

По-надолу в писмото се посочват и важни, лични информации за статуса на нашия читател, като най-важното, което трябва да знаем, че той е без крайна дата. Статуса позволява на всеки подал заявление да пребивава под законите за имиграция на Великобритания в страната. В същото време, до 31 декември, 2020-та, подалият заявлението и неговите роднини ще се ползват със същите права на европейски граждани, както досега. Като се препоръчва да се провери сайта: gov.uk/right-to-reside.

Отново се повтаря , че писмото не е доказателство и че статусът ще бъде свързан с личните документи на имигранта и ще бъде проверяван онлайн. Той най-вероятно ще трябва да бъде доказван, за да имате право да работите, да живеете и да получавате помощи (ако се налага), и медицинска помощ, както и пред бъдещи работодатели и наемодатели, правителствени служби и други. Както може да се използва валидна паспортна документация и документ за „уседналост“, така и може да се изпозлва онлайн информацията. Тя ще бъде полезна пред вашия работодател или фирмата, която ви предоставя квартира под наем.  В писмото се посочва, че всяка смяна на личния документ трябва да се предоставя на службите, за да се поддържа онлайн статуса ви валиден.

Другите важни подробности е че не се нуждаете от разрешение от правителството, за да работите. Може да работите и да развивате какъвто искате бизнес, стига той да е легален. Ще доказвате правото си да работите тук, както сте го правили досега. Няма промяна и когато пътувате от и за Великобритания. Проверките на границите ще са същите за вас.

Ако напуснете Великобритания за повече от две години – ще трябва да кандидатствате отново.

Вашите роднини могат да идват да живеят при вас, според имиграционните закони.

Имате право да кандидаствате за британско гражданство, като следвате стъпките за това в правителствения сайт.

Ако извършите сериозно криминално престъпление, ще бъдете екстрадирани.