Хиляди протестиращи в Берлин и Кьолн призоваха Германия да изостави производството на електроенергия от въглища, в навечерието на голямата конференция за климата в Катовице, Полша, съобщават АФП и "Дойче веле", цитирани от news.bg.

Организатори в Берлин съобщават, че вчера са се събрали 16 000 протестиращи, според полицията, те са били 5 000. В Кьолн, организаторите съобщават за 20 000 души, докато полицията отчита 10 000. Призовават Германия да се ангажира с отказ от въглища до 2030 г. Правителството се очаква да се организира с премахване на замърсяващи източници на енергия като въглища в началото на следващата година.

Още през 2011 г. канцлерът Ангела Меркел реши да прекрати производството на ядрена енергия до 2022 г. вследствие на аварията във АЕЦ Фукушима в Япония. Част от това решение е, че въглищата остават крайъгълен камък за генерирането на енергия в енергийната политика на Германия, което представлява близо 40% от производството на енергия в страната.

Протестите се организираха преди Конференцията на ООН за промените в климата. Делегати от близо 200 страни обсъждат в Катовице споразумението от Париж, което ограничава глобалното затопляне.