Холандия планира да въведе бързи дихателни тестове в цялата страна, за да ускори процеса на тестване юа коронавирус и да го направи по-малко инвазивен.

Съоръженията за тестване на коронавирус в Амстердам за първи път започнаха да използват SpiroNose тази седмица, устройство, което може да открие възможни инфекции за минута въз основа на дъха.

След месеци на тестване, холандските здравни власти са установили, че SpiroNose е безопасен, когато става въпрос за отрицателни резултати от теста, каза специалистът по инфекциозни болести Марикен ван дер Любен.

"Ако тестът е отрицателен, това е много безопасен изход и можете да отидете, но ако е положителен, той трябва да бъде потвърден чрез PCR тест, обясни Ван дер Любен.

Властите в Холандия са поръчали около 1800 устройства, които планират да инсталират в тестовите съоръжения в цялата страна през следващите месеци.

Белгийският вирусолог Марк Ван Ранст заяви, че това е обещаваща технология, но все още няма достатъчно доказателства, които да покажат, че това е пътят.

Холандската компания Breathomix, която първо разработи устройството за откриване на астма и рак на белите дробове, казва, че е събрала достатъчно данни, за да открие надеждно евентуална коронавирусна инфекция.

„През последните няколко месеца измерихме дъха на хора, които имат коронавирус, и на тези, които не са заразени, и знаем техния среден профил на дишане“, казаха от компанията.

В момента Breathomix проучва опциите за използване на устройството в компании и училища, но няма да бъде решение за отваряне на съоръжения за огромен брой хора, тъй като според компанията всеки тест отнема две до три минути.

SpiroNose също е чувствителен към алкохол, цигари и други фактори, които влияят на дишането на хората.