Хиляди деца участваха в марш срещу промените в климата, съобщава Нова телевизия. Много от тях посочиха шведската активистка Грета Тунберг за вдъхновение да излязат на улицата. Шествието беше в Глазгоу, където продължава конференцията на ООН за борба с глобалното затопляне. Митингът беше един от най-големите от поредицата демонстрации в Глазгоу. Необичайно много от участниците бяха деца. Те демонстративно не отидоха на училище, както правеше всеки петък Грета Тунберг в началото. Малките протестиращи са недоволни от бездействието на световните политически лидери. Те искат бързо и значително намаление на употребата на изкопаеми горива.

“Всички лидери на конференцията казват, че ще направят нещо срещу промените в климата. Но на практика не вършат нищо. Само говорят. Ние затова сме тук. За да ги накараме да действат”, заяви 10-годишната Алия Бреслин.

Грета Тунберг също е в Глазгоу. Тя нарече конференцията на лидерите "провал" и "пиар акция". Много от децата на митинга повтаряха думите й, които определиха речите на политиците като "дрън-дрън".

"Да, Грета е голямо вдъхновение. Хубаво е, че започна с тези речи, за да каже на всички за проблема. Може би нямаше да съм наясно с промяната в климата, ако не беше тя”, посочва Марта Макгион.

Конференцията има за основна цел държавите по света да се ангажират с конкретни мерки за ограничаване на използването на въглеводороди като източник на енергия. Това би помогнало да се ограничи покачването на глобалната температура. Както и на предишни подобни конференции, различните интереси на отделните държави и големите компании правят изпълнението на тази задача много трудно.