Четирима хърватски и един сръбски гражданин бяха арестувани десет месеца след обир във Венеция на скъпоценни бижута от съкровище, изложено в Двореца на дожите. Според италианските медии мъжете на възраст между 43 и 60 г били задържани в зоната на Загреб и Истрия благодарение на сътрудничеството на италианската полиция, пише 24 часа

Петимата се смятат за извършителите на дръзкия обир на 3 януари на няколко скъпоценни бижута от колекцията на катарския шейх Хамад бин Абдула Ал Тани. Те се оценяват на пазара за 2 млн. евро. Това стана точно в последния ден от изложбата „Съкровищата на Могулите и махараджите”, която беше в Палацо Дукале на площад „Сан Марко”. От записите на видеокамерите стана ясно, че поне двама души успели да минат през всички контролни проверки и да отмъкнат няколко от изложените бижута. Камерите бяха записали как мъжете отварят защитната витрина, а след това се измъкват необезпокоявани от никого.

Снимка: инстаграм

 

Според властите единият човек от бандата бил част от т. нар. „Розова пантера” – прословутата престъпна група, отмъкнала бижута в половин Европа. Въпросният арестуван бил издирван и от Швейцария за обир за 10 млн. евро отпреди 7 г., в който пак ставало въпрос за бижута от изложба в Базел. Дръзкият обир във Венеция порази много експерти – досега никой не беше успявал да извърши подобно нещо в сърцето на Венеция, на възможно най-охраняваното място - площад „Сан Марко”.

Всяка година Палацо Дукале се посещава от 1,4 млн. туристи. Според следователите по всяка вероятност сръбско-хърватската банда е ползвала услугите на вътрешен човек, който отворил витрината на бижутата. Смята се, че става въпрос за жена, живееща във Венеция. Така с нейна помощ след това бандитите избягали, още преди да се задейства алармата.