Гореща вълна и серия пожари заляха Европа. Италия остава в плен на огнените стихии, които бушуват от седмица. След Сицилия и Сардиния, тази сутрин пожари избухнаха и в района на Неапол. Стотици хора са евакуирани, а мнозина са потърсили лекарска помощ, съобщава bnt.bg.

Пожари горят близо до хърватския град Пула, на островите Паг и Вир, както и в района на Сплит. Подобни бедствия не са рядкост за страната, но тези са най-големите от началото на годината. Силният вятър затруднява работата на пожарникарите, а властите издадоха забрана за палене на огън сред природата. По това време на годината, Хърватия е пълна с туристи. Засега не се съобщава за пострадали хора. Пожари има още в Черна Гора, както и в съседна Босна.

Бедствено е и положението в южния френски департамент Буш дю Рон. Стотици огнеборци се опитват да загасят над 200 огнища. Унищожени са над 750 хектара гори. Най-тежко засегнат е райоът на град Екс ан Прованс, където се наложи евакуация на няколко домакинства. Временно бяха спрени влаковете от Париж за Марсилия. Заради сушата и силните ветрове е забранен достъпът до 18 планини в района.

Испания е в плен на рекордни жеги. Горещата вълна е обхванала централната и южната част на страната. След като в четвъртък в Кордоба бяха измерени рекордните 46.9 градуса, сега температурата е средно 43-44 градуса. Властите препоръчват на хората да не излизат, ако не е наложително. Очаква се от утре да започне леко захлаждане.