Представители на федералните и провинциалните правителства на Германия вчера се съгласиха да удължат противоепидемичните мерки до 28 март с много възможности за отваряне, в зависимост от епидемиологичната ситуация.

"Трябва да предприемем стъпки, но те трябва да бъдат такива, които няма да ни върнат", заяви германският канцлер Ангела Меркел късно снощи след среща с федералните премиери.

Меркел подчерта, че Германия "не небрежно, но с надежда" навлиза в нова фаза в борбата срещу пандемията.

"2021 г. няма да бъде като 2020 г., сега сме много по-далеч. Сега имаме ваксини и тестове. Ваксината е изход от пандемията", каза Меркел.

Германският канцлер обясни, че ваксинацията и тестовете са в челните редици на борбата срещу разпространението на коронавируса.

Тя също така обяви по-голяма гъвкавост при ваксинациите със списъци с чакащи, така че по-малко дати на ваксинация да останат неизползвани, както и ваксинациите при общопрактикуващите лекари.

Стратегията за борба с пандемията се основава не само на ускорена ваксинация, но и на масови тестове.

"От следващата седмица всеки германски гражданин ще има по един безплатен тест на седмица," каза Меркел.

Германският канцлер също обяви стъпки за постепенно отваряне, което ще зависи от седемдневната честота.

От 8 март в Германия ще бъдат облекчени мерките за ограничаване на личните контакти. Така в бъдеще хората от едно домакинство ще могат да се срещат с петима души от друго домакинство. Досега само един човек от друго домакинство е имал право да се среща.

В региони със седемдневна честота на възраст под 35 години, т.е. ако броят на новите случаи на 100 000 жители за седем дни е по-малък от 35, ще бъде разрешена среща с хора от две допълнителни домакинства с максимум десет души.

Магазините могат да отворят вратите си за клиенти, ако има под 50 нови случая на 100 000 души население. В случай, че са над 50 се разрешава онлайн пазаруване с възможност за взимане на стоките в самия магазин.

Терасите на ресторантите и кафенетата ще могат да приемат гости при под 50 нови случая на 100 000 души население в продължение на 14 дни.

В зависимост от честотата, зоологически градини и ботанически градини, музеи, галерии и паметници също ще могат да работят.

Независимо от честотата, от 8 март на флористите, градинските магазини и книжарниците е разрешено да работят. От 8 март педикюр ще бъде отворен, както и автошколи и летателни школи.

Във всички мерки за отваряне, зависими от честотата, т.нар "Аварийна спирачка", позволява затваряне на ограничителни мерки в случай на инцидент над 100.

Правилото за работа от вкъщи, където е възможно, се удължава до края на април. По-нататъшни мерки ще бъдат обсъдени отново от представители на федералното и щатското правителство на 22 март.