Германия ще спре временно да прилага ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca. Това съобщи в понеделник говорител на здравното министерство, цитиран от Ройтерс.

Германия е поредната европейска държави, която предприема подобна стъпка заради притеснения от сериозни странични ефекти. България първа спря временно употребата на ваксината на AstraZeneca. Това стана в петък, след като в Пловдивско почина жена след имунизация. Няма данни за връзка между двете събития. Досега подобна мярка е взета още в Нидерландия, Ирландия, Дания, Исландия и Норвегия.

Министерството на здравеопазването на Германия информира, че Европейската агенция по лекарствата (EMA) ще има последната дума дали да бъде одобрена по-нататъшната употреба на ваксината. Миналата седмица Лотар Вилер, шефът на Института "Роберт Кох", каза, че няма данни, че е по-вероятно пациенти, на които е бил инжектиран препаратът, да развият заболявания на кръвта.

Междувременно от фармацевтичната компания съобщиха, че няма доказателства ваксината да увеличава риска от кръвни съсиреци. Към 8 март в ЕС и Великобритания са съобщени 15 събития на дълбока венозна тромбоза и 22 събития на белодробна емболия сред хора, получили ваксината.

“Това са относително по-малко събития от тези, които биха възникнали с неваксинирано население от 17 милиона души. Честотата е сходна с тази на разрешените за употреба ваксини срещу CОVID-19”, се казва в съобщениe на АstraZeneca.

Според здравният министър Костадин Ангелов до четвъртък трябва да има решение на ЕМА и да се възстанови ваксинацията с "АстраЗенека".