Днес германският Бундестаг започна обсъждане на нов епидемиологичен закон, който ще позволи на федералните власти да предприемат действия в региони, където има по-висок процент на инфекция с коронавирус, включително забрана за шофиране след 22:00.

По време на локдауна и във връзка с комендантския час ще бъде възможно да се въведе забрана за шофиране през нощта. При сегашната ситуация 361 от 412 области и градове вече ще трябва да бъдат заключени. В тези райони комендантският час ще бъде в сила от 22:00 до 17:00.

Според приетия закон, гражданите могат да напуснат дома в този период само, за да отидат на работа или при лекар и между 22:00 и полунощ за непридружени разходки.

Новите мерки ще включват и забрана за шофирането на автомобила от 22:00, заяви депутатът от Рудолф Хенке. 

 

Парламентът на Германия прие още един закон днес, който позволява внезапното въвеждане на локдаун. Той веднага си спечели неприятели и изкара хляди хора на улицата в знак на протест. Той ще се прилага в зони с високо ниво на разпространение на новия щам на Covid-19, предаде ДПА.

Нормативният акт бе подкрепен от управляващата коалиция начело с Меркел.Вицеканцлерът Олаф Шолц от социалдемократите заяви, че е нужна яснота и последователност и че противоепидемичните мерки трябва да са федерално, а не само на провинциално равнище.

Здравният министър Йенс Шпан определи епидемичната обстановка като изключително сериозна, тъй като в интензивните отделения на германските болници сега има 5000 пациенти. Две трети от заразяванията стават при частни срещи, отбеляза той.