Идеята за затягане на мерките за неваксинираните от коронавируса се обсъжда в Германия на фона на влошаваща се епидемична ситуация, предава TACC.

„Може би в случай на увеличаване на случаите на коронавирус, трябва да започнем обществена дискусия дали да въведем мерки за блокиране само за неваксинираните“, каза Клаус Райнхард, ръководител на Германската федерална медицинска камара (Bundesarztekammer), пред списание Der Spiegel.

Ръководителят на Офиса на федералния канцлер Хелге Браун също се изказа в подкрепа на затягането на настоящите правила. Според него т. нар. 3G правило, което предполага достъп до обществени места за ваксинирани, излекувани и тествани пациенти, може да бъде заменено с правилото 2G (т.е. отрицателният тест няма да бъде достатъчен).

„3G моделът ни помогна през есента, имахме стабилна статистика, но сега виждаме увеличение на броя на случаите. Това означава, че са необходими допълнителни мерки, логично е 2G моделът да бъде следващият етап“, той обясни в интервю за телевизия RTL. Във федералната провинция Саксония се обсъжда въвеждането на 2G модела, пише Leipziger Volkszeitung.

Германия преживя два локдауна. Първият продължи три месеца, вторият почти шест. През изминалото денонощие в Германия са регистрирани 24,6 хиляди случая на заразяване с коронавирус. Това е с около 5 хиляди повече от преди седмица. Седемдневната заболеваемост е 136 случая на 100 хиляди население, предаде "Фокус".