Германия ще спре да плаща компенсации на неваксинирани работещи, които са принудени да се подложат на карантина като част от мерките за борба с коронавируса. Не е честно да се иска от данъкоплатците да субсидират тези, които отказват да се ваксинират, заяви здравният министър Йенс Шпан, цитиран от Ройтерс.

Правилата, които ще бъдат прилагани от властите на 16-те провинции, ще влязат в сила най-късно на 11 октомври, добави Шпан. Те засягат лица, които са дали положителен тест за коронавирус и тези, които се връщат от страни, смятани за високорискови. Сред тях в момента са Великобритания, Турция и части от Франция. Неваксинираните, пристигащи от такива страни, са длъжни да се подложат на карантина най-малко за срок от 5 дни. Ваксинираните и тези, които неотдавна са се възстановили, не са длъжни да правят това.

Появиха се и много критици на това действие, защото много работещи не могат да си позволят да останат по домовете си, без да получават заплащане.

Шпан заяви, че трябва да се гледа по различен начин на това. Той допълни, че така е най-справедливо от хората, които са защитили себе си. 

74 на сто от германците са изцяло ваксинирани при 72,3 средно за ЕС, по официални данни.