Дизеловите автомобили да бъдат спрени от движение в градове с висока степен на замърсяване на въздуха. Това дискутира днес Федералният административен съд в Лайпциг. Цяла Германия очакваше юристите да се произнесат по евентуална забрана, но в крайна сметка те отложиха решението си за идния вторник, съобщава „24 часа”.

Големите градове в Германия от години нарушават горните граници на допустимото замърсяване на въздух. Най-сериозен е проблемът с азотните оксиди, за които е доказано, че вредят сериозно на здравето. Според Федералната служба по околната среда дизеловите двигатели са най- големите замърсители.

Иск те да бъдат забранени издигна организацията Германска помощ за околната среда. Точно него трябваше да разгледа съдът в Лайпциг в четвъртък. Съдиите трябва да се произнесат дали градовете могат по свое усмотрение да забраняват движението на дизелови автомобили, без за това да се налага корекция на цялото законодателство. Съдилищата в Щутгарт и Дюселдорф вече постановиха, че забрана трябва да има, за да се намали възможно най-бързо съдържанието на азотен окис във въздуха.

Ако Федералният административен съд потвърди присъдите им, то тогава те ще важат за цяла Германия. Няма да се наложи автоматична забрана на дизеловите мотори, но всеки град ще може по свое усмотрение да ги спира от движение, ако въздухът е замърсен над нормата. За налагането на такава забрана са достатъчни няколко седмици, докато съответният град актуализира регулациите. Тогава те ще решават кои улици няма да могат да бъдат ползвани от автомобили, изхвърлящи повече вредни емисии от определени