Българските граждани запазват одобрението си към институциите на ЕС и са склонни да се доверяват повече на тях, отколкото на националните им еквиваленти, сочи допитване на Евробарометър.

Над половината от анкетираните (51%) вярват на Европейския парламент, а в същото време едва 13 на сто имат доверие на Народното събрание.

Доверието в Европейската комисия е 45%, а това в националното правителство - 22 на сто.

Малко повече от половината (53%) от българските граждани над 15-годишна възраст декларират, че имат доверие на Европейския съюз, което е с 9 процена над средната стойност, измерена в целия Съюз.

Под една трета (30 на сто) от българите декларират недоверие към ЕС, а останалите нямат мнение.

Преобладаващата част от българските (57 процента) и от европейските граждани (58 процента) споделят оптимистични възгледи относно бъдещето на ЕС.

Що се отнася до бъдещото разширяване на Съюза, делът на хората у нас, които подкрепят приемането на нови държави-членки (51%), е по-висок от средноевропейското ниво (43 на сто).

Сред европейските политики българското обществено мнение традиционно изразява най-висока подкрепа (87 процента) за възможността за свободно движение на хора, стоки и услуги.

Общата политика за отбрана и сигурност се подкрепя от 72 процента, общата външна политика на ЕС - от 62 процента, а общата енергийна политика - от 60 на сто от българите.