Случаите на COVID-19 отново завладяват Европа. Мерките варират в целия континент - от национално блокиране в Австрия и преминаване към задължителна ваксинация в Германия, до Обединеното кралство, където налице са само леки ограничения.

Опасенията относно новия вариант на Omicron, открит в Южна Африка, накараха много европейски страни да поставят ограничения върху пътуването. Въпреки това вариантът Delta продължава да оказва нарастващ натиск върху болниците.

Световната здравна организация предупреди през ноември, че Европа и Централна Азия могат да се сблъскат с нови 700 000 смъртни случая от COVID-19 до 1 март.

Ето кратък преглед на актуалната ситуация в някои от европейските страни.

Дания

На 5 декември Дания съобщи за тревожно увеличение до 183 потвърдени случая на новия вариант Omicron. В петък Дания имаше само 18 потвърдени случая и 42 предполагаеми случая на варианта, според данни от института за обществено здравеопазване SSI. 

Дания е един от лидерите в Европа в секвенирането на вариантите на COVID-19, което й позволява да открива случаите по-бързо. На 12 ноември Дания въведе сертификат за пропуск, тъй като обяви COVID-19 за „социално критично заболяване“ отново на фона на увеличаване на случаите.

До средата на декември е задължително да имате сертификат, за да влизате в нощни клубове или кафенета или да седите на закрито в ресторанти.

Белгия

Протест срещу мерките срещу вируса в Брюксел завърши със сблъсъци на 5 декември. Хиляди хора преминаха през белгийската столица, за да протестират срещу затегнатите ограничения за COVID-19, въведени от белгийското правителство, за да противодейства на последния скок на случаите.

В момента 40% от леглата за интензивно лечение са запълнени от пациенти с COVID-19 и хората не получават необходимото лечение. Страната вече затвори нощни клубове и изисква хората да работят от вкъщи като част от усилията за ограничаване на случаите на COVID-19. 

Австрия

Десетки хиляди хора излязоха на улиците в Австрия на 4 декември за трети пореден уикенд, за да протестират срещу задължителната ваксинация и други мерки срещу вируса.

Във Виена полицията преброи 40 000 протестиращи. Властите съобщиха, че няколко души са арестувани за "нарушение на обществения ред". Блокадата в Австрия беше официално удължена до 11 декември.

Канцлерът на консерваторите Александър Шаленберг също каза, че ваксинацията ще стане задължителна от 1 февруари. Властите в Австрия заявиха на 17 ноември, че пътниците ще трябва да покажат отрицателен PCR тест при влизане в страната.

Германия

Новият министър на транспорта на Германия съветва хората да не пътуват през Коледа, тъй като страната се опитва да спре вълна от коронавирусни инфекции.

Ангела Меркел отправи най-вероятно нейния последен призив, преди да напусне поста следващата седмица и той е германците да бъдат ваксинирани срещу COVID-19.

„Ваксинирайте се, без значение дали е първа ваксина, или бустер“, каза Меркел. "Всяка ваксинация помага." 

Нейното съобщение дойде два дни след като федералните и щатските лидери взеха решение за поредица от мерки, предназначени да прекъснат вълна от коронавирусни инфекции.

Мерките включват забрана за посещение на неваксинирани хора в цялата страна в магазини, ресторанти и спортни и културни обекти. В дългосрочен план парламентът ще разгледа общ мандат за ваксина.

Най-малко 68,9% от германците са напълно ваксинирани срещу коронавирус, което не достига целта на правителството за минимален процент на ваксинация от 75%.

Националният център за контрол на заболяванията в събота отчете 64 510 нови случая на ден и 7-дневен процент на заразяване от 442,7 нови случая на 100 000 жители. Други 378 смъртни случая за 24 часа доведоха общия брой на Германия в пандемията до 102 946.

Ирландия

В Ирландия от следващата седмица нощните клубове ще бъдат затворени, а социалното дистанциране ще бъде възстановено в кръчмите, ресторантите и хотелите. Мерките ще влязат в сила от 7 декември и ще продължат най-малко до 9 януари.

Капацитетът на закрити и спортни обекти, където маските вече са задължителни, ще бъде ограничен до 50%. Здравен пропуск вече се изисква за влизане в местата за отдих.

Мерките идват в допълнение към ограниченията, които страната обяви миналия месец поради високия процент на инфекции, които оказват натиск върху болниците.

На хората е казано да работят от вкъщи, освен ако посещението на работното място не е "абсолютно необходимо". Пристигащите от чужбина трябва да имат отрицателен резултат от теста в допълнение към ваксинирането или възстановяването от COVID-19.

Норвегия

Новият вариант Омикорн вече е и в Норвегия. Най-строгите мерки обхващат Осло и околния регион.  Властите препоръчват използването на маски за лице в градския транспорт и в магазини и търговски центрове.

Всеки, който влиза в Норвегия, трябва да бъде тестван в рамките на 24 часа или на границата, в обществена тестова станция или чрез самотест. Ако бързият тест се върне положителен, пътникът трябва да направи PCR тест в рамките на 24 часа.

Гърция

Гръцките законодатели одобриха задължителна ваксина срещу COVID-19 за хора над 60 години в отговор на скока на случаите.

Около 17% от гърците на възраст над 60 години все още не са ваксинирани. Ако не получат ваксината до 16 януари, те рискуват да бъдат глобени със 100 евро за всеки месец, в който остават неваксинирани.

Португалия

Португалия въведе отново по-строги пандемични ограничения  на 1 декември, за да ограничи нов скок на инфекциите. Маските за лице отново станаха задължителни и страната затегна контрола по границите си.

За достъп до ресторанти, кина и хотели се изисква цифров сертификат, доказващ ваксинация или преболедуване от COVID-19. Португалия има висок процент на ваксиниране, като около 86% от населението й е напълно ваксинирано срещу вируса.

Франция

Франция затяга условията за влизане. От 4 декември всички пристигащи от страни извън ЕС – включително Обединеното кралство – ще трябва да предоставят отрицателен тест за COVID, извършен в рамките на предходните 48 часа, дори ако са били ваксинирани.

Страната отчете още 49 610 нови случая на ден на 1 декември, спрямо 47 177 предишния ден. Средната стойност за една седмица се е увеличила с над 50%. Здравният министър Оливие Веран предупреди, че санитарната ситуация в страната "се влошава".

Около 76,8% от 67,4 милиона жители на Франция са напълно ваксинирани, според последните данни.

Испания

Няколко региона въведоха по-строги мерки за неваксинираните преди коледния сезон, разширявайки използването на сертификата за COVID-19 за влизане на обществени места като барове и ресторанти.

Повече от 80% от испанското население вече е имунизирано, но страховете от варианта на Omicron предизвикаха още повече ваксинация.

От средата на ноември близо 200 000 испанци, които първоначално не желаеха да получат ваксината, сега най-накрая предприеха тази стъпка. Болниците не са препълнени, но лекарите все още призовават населението да бъде бдително.

Испания регистрира почти 100 000 нови случая за две седмици, но това все още е далеч от висок риск от предаване.

Великобритания

Новият вариант предизвиква безпокойство по целия свят поради големия брой мутации, които има, за които учените предупреждават, че може да има последици не само за предаването, но и за ефективността на ваксината.

Уей Шен Лим, председател на подкомитет на правителството на Обединеното кралство по ваксинациите, каза на брифинг за пресата в понеделник, че всички  на възраст от 18 до 34 години вече трябва да бъдат включени в бустерната програма.

Чехия

На 26 ноември влезе в сила 30-дневно извънредно положение, тъй като Чехия отбелязва рекордно високи случаи на COVID-19.

Като част от мерките на правителството срещу COVID, всички коледни базари в цялата страна са забранени и хората няма да имат право да пият алкохол на обществени места, каза министърът на здравеопазването Адам Войтех. Барове, ресторанти, нощни клубове, дискотеки и казина трябва да затворят в 22 часа.

Броят на хората на културни и спортни събития ще бъде ограничен до 1000, които са ваксинирани или са се възстановили от COVID-19. Всички други публични събирания могат да бъдат посещавани до 100.

Словакия

Словакия обяви 90-дневно извънредно положение и двуседмично блокиране след скок на случаите на COVID-19, при който средният брой на случаите за седем дни в страната надхвърли 10 000.

Само 45,3% от 5,5 милиона население е напълно ваксинирано.

Италия

Италианското правителство на 24 ноември обяви, че неваксинирани хора няма да бъдат допускани до развлекателни дейности в опит да ограничи нарастващите коронавирусни инфекции.

От 6 декември само хора с доказателство за ваксинация или излекувани от COVID-19 могат да се хранят в ресторанти на закрито, да ходят на кино или да посещават спортни събития. Да имаш само отрицателен резултат от теста вече не е вариант за пропуск.

Ново правителствено постановление също направи ваксинациите задължителни за органите на реда, военните и всички училищни служители, медицински работници и други. 

Русия

На фона на ниските нива на ваксинация и лошото спазване на мерките, все повече региони направиха ваксините срещу COVID-19 задължителни за хора на възраст 60 и повече години в опит да засилят усвояването на ваксините и да намалят заразата и смъртните случаи.

Новозаразените в Русия започнаха да намаляват, но ежедневните смъртни случаи остават високи.

Около 40% от близо 146 милиона души в Русия са напълно ваксинирани, въпреки че страната одобри вътрешно разработена ваксина срещу COVID-19 месеци преди по-голямата част от света.

Швеция

Шведското правителство обяви, че от 1 декември ще се изисква сертификат за участие на всяко събитие с повече от 100 души.

Украйна

От 9 декември ще бъдат уволнени неваксинирани държавни служители и социални работници, съобщиха от правителството.

Украинският президент Владимир Зеленски обяви на 16 ноември, че тези, които получат две ваксини, ще получат плащане от 1000 гривни или около 33 евро в опит да се облекчи нежеланието за ваксинация.

Статистиката за това колко хора са получили и двете дози се различават значително, като докладите твърдят, че тя е някъде между 20 и 28 процента.

Швейцария

Швейцария отмени задължението за карантина при пристигането си в страната на 4 декември. Вместо това ще се изискват тестове преди пристигането и отново в дните след това.

Този ход се разглежда като важна стъпка към спасяването на зимния ски сезон. Швейцарските гласоподаватели одобриха с голяма разлика т. нар. „Закон за COVID-19“ на референдум на 28 ноември.

Законодателството, което вече е в сила, включва пакет за възстановяване от пандемия и прилагане на спорен сертификат за COVID.

Както в много други страни в Европа, този здравен пропуск позволява само на хора, които са били ваксинирани, преболедували или тествани с отрицателен резултат, да присъстват на обществени събития и събирания.

България

Случаите започват да намаляват в България след огромен скок през октомври, но процентът на ваксиниране все още е доста нисък – само една четвърт от населението.

Румъния

Подобно на България, Румъния се озова в агония на смъртоносен скок на случаите през октомври, но случаите вече са намалели значително от началото на месеца.

Хърватия

Протестиращи се събраха в Загреб през уикенда заради по-строгите ограничения на COVID, след като правителството обяви планове да въведе задължителни пропуски за COVID за държавни служители и учители.

Нацията с около четири милиона души има един от най-ниските нива на ваксиниране в Европейския съюз, като само 53 процента от общия брой са получили поне едно убождане и само 57 процента от 3,3 милиона възрастни са напълно имунизирани.

Латвия

От 15 декември хората трябва да представят ваксинация срещу COVID-19 или удостоверение за възстановяване, за да се явят на работа.

Хората, които не са ваксинирани или които не са се възстановили от COVID-19, не се допускат в хранителни магазини, аптеки и други магазини от първа необходимост.