Около 75 000 души са подписали отворено писмо с предупреждение за заплахата от гражданска война във Франция. Съобщението, публикувано в списание, обвинява френското правителство в предоставяне на преференции на ислямизма.

"Става въпрос за оцеляването на страната ни", се казва в текста, който е издаден анонимно от войници, преди да бъде подкрепен от обществеността. Френското правителство осъди подобно писмо, публикувано от генерали през пенсия в края на миналия месец.

Тогава министърът, отговарящ за въоръжените сили, Флорънс Пари, заяви, че те ще бъдат наказани, тъй като се противопоставят на закон, който забранява на резервистите или служителите на военните да изразяват публично мнения за религията и политиката.

Най-новият текст беше публикуван късно в неделя от Valeurs Actuelles, въпреки че броят и ранговете на първоначалните му подписали - за които се твърди, че са активни военни членове - остават неясни. Авторите на писмото обаче се описват като част от по-младо поколение войници, които са служили в Афганистан, Мали и Централноафриканската република или са се присъединили към вътрешни антитерористични операции.

„Дадоха телата си, за да унищожат ислямизма, на който давате преференции на наша земя“, пишат те.

В съобщението се критикува отговорът на френското правителство на "старейшините", подписали писмото от миналия месец:

"Били ли са се за вас, за да позволите на Франция да се превърне в провалена държава? Ако избухне гражданска война, армията ще поддържа реда на собствената си земя... Във Франция назрява гражданска война и вие знаете това отлично", пише в писмото.

Уебсайтът на списанието казва, че повече от 75 000 души са подписали писмото, откакто е публикувано и отворено за обществеността. Франция наскоро предложи спорен законопроект за справяне с това, което президентът Еманюел Макрон определи като „ислямисткия сепаратизъм“. Въпреки това някои критици както във Франция, така и в чужбина обвиняват правителството, че несправедливо е насочено към исляма.