Повече от 900 000 души във Франция се втурнаха за ваксинация, след като президентът Макрон предупреди, че хората без ваксина ще бъдат ограничени.  

Разкривайки обширни мерки за борба с нарастването на инфекциите, Еманюел Макрон заяви, че ваксинацията засега няма да бъде задължителна за широката общественост, но подчерта, че ограниченията ще се съсредоточат върху тези, които не са ваксинирани.

Президентът заяви, че здравните работници трябва да се ваксинират до 15 септември или да се изправят пред последствия.

Станислас Ниокс-Шато, който оглавява един от най-големите онлайн уебсайтове за запазване на ваксини, каза, че има рекорден брой на търсещите ваксини след съобщението на президента.

"Имаше 7,5 милиона посещения  за няколко минути. Повече от 900 000 французи назначиха ваксинацията си вчера ", каза Niox-Chateau.

Макрон заяви в понеделник, че здравна карта, получена след ваксинация, необходима за посещение на мащабни събития, сега ще се използва много по-широко, включително за влизане в ресторанти, кина и театри.

Същата ще е необходима, за да се качат на влакове и самолети за дълги разстояния от август, което ще даде допълнителен стимул на хората да получат ваксина, тъй като сезонът на летните ваканции започва.

Забавянето на нивата на ваксинация и рязкото нарастване на новите инфекции поради силно заразния вариант на Delta, принудиха правителството да преосмисли стратегията си.