Скандален частен плаж край Венеция - оказа се оазис за фашистка пропаганда. Властите изпратиха на място антитерористичен отряд. Скандалът се пренесе и в парламента.

Портрети на Мусолини, табелки газова камера, плакати с текст ред, чистота, дисциплина, ако не ви харесва, не ми пука, и комюникета по високоговорител на всеки 30 минути с хвалебствия за някогашния диктатор и нападки срещу демокрацията. Такава обстановка е създал 64-годишният Джани Скарпа в обекта с капацитет 650 души. И клиенти съвсем не липсват, съобщава БНТ.

За недоволните Скарпа има свой отговор. "Не ме е страх от закона. Не прави нищо лошо и не се бой. А тези, които не харесват плакатите ми отговорът ми - не ме интересува, да вървят на друг плаж", обяснява той.

Засега след визитата на антитетористичната полиция мярката е премахване на плакатите и прекратяване на пропагандните речи. 

"Освен това информирахме съдията да направи проверка за престъпления по закона срещу пропагандиране на фашизма", коментира префекта на Венеция Карло Бофи.

Закон от 1952 г. криминализира защитата на фашизма, а друг от 1993 г. забранява жестове, действия и лозунги, свързани с фашистката идеология. В италианския парламент е внесен и проект за по-строги мерки. Предложенията на лявоцентристите на Матео Ренци са за до две години затвор за фашистка пропаганда и засягат особено материали в интернет. От популисткото движение Пет звезди обаче виждат посегателство срещу демокрацията, а крайнодесните партии казват, че се криминализира свободното мнение.