Европейската комисия (ЕК) препоръча днес на държавите-членки на ЕС да въведат по-строги мерки за пътниците в и извън Съюза, за да се избегнат нови вълни на COVID-19.

Страните трябва да бъдат по-сериозно обезкуражени от несъществени движения през границите, но също и в самите страни, тъй като новите мутации на вируса стават все по-заразни и се разпространяват бързо, предупредиха еврокомисарите Дидие Рейндерс и Илва Йохансон на пресконференция днес в Брюксел.

За страни извън ЕС Комисията препоръчва задължително тестване преди заминаването и представяне на тест, не по-стар от 72 часа, както и карантина или изолация от максимум 14 дни. ЕК призовава и за по-строги мерки за пътниците, пристигащи от страни, в които са открити нови варианти на вируса, като Великобритания и Южна Африка. За тези пътници трябва да се изискват допълнителни тестове при пристигане в държава от ЕС.

И накрая, Комисията препоръчва създаването на общ европейски формуляр за локализиране на пътниците. Засега всяка държава има свои собствени форми, Комисията смята, че всички държави-членки на ЕС трябва да имат една и съща форма.

По отношение на решението за премахване на трета държава от списъка с високорискови дестинации, Комисията се стреми да добави критерий за наличие на мутирали щамове на вируса. Другите критерии за позитивност и нива на тестване остават същите.

ЕС трябва да затегне правилата за пътуване не само в самия Съюз, но и в самите държави-членки, смята ЕК, без да застрашава функционирането на общия пазар. За тази цел страните-членки на ЕС са модифицирали цветовите кодове, като са добавили тъмно червено за страни с особено висок процент на инфекция и позитивност.

За пътниците, пристигащи от тези зони, ЕК препоръчва тест и карантина, но решението остава в ръцете на националните власти.

Европейският изпълнителен директор обаче напомня, че основните работници, хората, които работят в граничната зона или редовно преминават граници по семейни причини, трябва да бъдат улеснени.