Европейският парламент (ЕП) прие днес с 477 гласа призива за замразяване на преговорите за членство на Турция в ЕС, съобщи електронното издание на в. "Миллиет", цитирано от БТА. Евродепутатите призоваха вчера за замразяване на преговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз, като заявиха, че кампанията на президента Реджеп Тайип Ердоган срещу опоненти означава, че Анкара не изпълнява демократичните критерии на съюза. Проекторезолюция по този въпрос, съставена от евродепутатката Кати Пири, бе гласувана днес в Европейския парламент.

Агенция Ройтерс отбеляза преди гласуването, че предложението се очаква да мине без проблеми, имайки предвид подкрепата от най-големите партии, но допълни, че парламентът има ограничено влияние по въпроса. Европейската комисия и правителствата на страните от евросъюза досега игнорираха призиви за официално замразяване на преговорния процес, който на практика вече е блокиран.

Турският министър за ЕС Йомер Челик обяви днес, че Анкара отхвърля всякакви предложения на ЕС за прекратяване на преговорите за членство в замяна на силно сътрудничество в други области. Министърът говори пред репортери по време на посещение на европейския комисар за разширяването Йоханес Хан. Според Челик е неправилно европейските депутати да призовават за спиране на преговорите за членство, като добави, че подобни подходи не са от полза за никого.

Евродепутатите заявиха вчера, че кампанията на президента Реджеп Тайип Ердоган срещу опоненти означава, че Анкара не изпълнява демократичните критерии на съюза. Евродепутатите призовават за замразяване на преговорите за присъединяване на Турция към ЕСГласуване на предложението се очаква да мине без проблеми утреВъзприемайки по-отстъпчив тон, Йоханес Хан каза, че се надява, че взаимодействието между двете страни ще доведе до по-високо ниво на политически диалог.

Не знам какво ще бъде решено, но аз трябва да подчертая, че Европейският парламент е една от институциите, избрани от европейските граждани. Членовете на ЕП представят позицията на техните избиратели, посочи Хан. Европейските лидери бяха критични към Ердоган и неговото отношение към опонентите, както преди, така и след опита за преврат в Турция през юли миналата година. Но те не искат да засегнат споразумение, сключено миналата година между Турция и Евросъюза, благодарение на което Турция ефективно спира мигранти, достигащи до Гърция, като облекчи мигрантската криза, застрашаваща единството на съюза.

Челик заяви, че Турция е обърнала внимание на критиките на ЕС по отношение на съдебната й система и свободата на печата и словото, но добави, че ЕС блокира процеса, като не отваря нови глави в преговорите за присъединяване на Анкара. Когато става въпрос за Турция, фактът, че има предварителни условия дори за отваряне на нови глави показва, че тук има политически мотиви, изтъкна турският министър за ЕС.