Русия се готви за война с НАТО, смята разузнаването на Естония, цитирано от NBC.

През тази година Русия най-вероятно ще се опита да повлияе на изборите за Европейски парламент, ще продължи операциите за разузнаване и оказване на влияние срещу Запада. Москва се подготвя за въоръжен конфликт с НАТО, става ясно от последната годишна оценка на заплахата на естонското разузнаване.

Американската медия се е сдобила с доклада, който е от 70 страници. В него се разкриват действията и целите на руските разузнавателни служби в Естония.

Русия вероятно ще се намеси на евроизборите, като предимно ще се съсредоточи върху големите страни членки Германия, Франция и Италия, тъй като може да окаже по-голямо влияние върху разпределението на местата в Европейския парламент.

"Много е вероятно Русия да се опита да се намеси на изборите за Европейски парламент, за да си осигури колкото е възможно повече места за проруските или евроскептичните политически сили", обявява Мик Маран, шеф на външното разузнаване на Естония.

Отбелязва се, че руските служби ще продължат с мащабната кампания за кибершпионаж срещу Запада.

Спецслужбите на Русия събират информация, включително чрез подслушване на комуникациите на цивилни граждани във и извън страната.

Набляга се и на военните действия на Русия. През миналата година се е засилило струпването на руски въоръжени сили по западната граница, като са разположени седем нови полка на по-малко от 50 километра от границата. Повечето са разположени до Украйна и Беларус, но една дивизия е близо до естонската граница.

"Руските въоръжени сили се подготвят за възможна война на широк фронт", се алармира в доклада. Пояснява се, че "руските въоръжени сили постоянно практикуват широк военен конфликт с НАТО".

Ако избухне конфликт, Русия най-вероятно първо ще атакува балтийските държави, но конфликт между Русия и НАТО ще доведе и до нападения в Западна Европа, предупреждава Естония.