Испански съд разреши ексхумацията на останките на Салвадор Дали, съобщава БиБиСи, като се позовава на испанската агенция ЕФЕ. Причината е спор за бащинство.

Испанката Пилар Абел твърди, че Дали е неин баща, който е имал афера с майка й през 1955 г. Съдията в Мадрид аргументира решението си с това, че няма биологични останки или лични предмети на художника, които да бъдат използвани в теста за бащинство.

Салвадор Фелипе Хасинто Дали и Доменек, известен с артистичното си име Салвадор Дали, е каталунски художник сюрреалист, автор на световноизвестни произведения в областта на живописта, графиката, скулптурата, бижутерията, филми и книги. Дали изгражда личен и твърде разпознаваем стил, който всъщност е доста еклектичен. Художникът се сближава с поета Федерико Гарсия Лорка и кинорежисьора Луис Бунюел.

През 1929 г. той среща Гала Елюар, която става негова любовница и муза, а по-късно и съпруга, въпреки че е с 10 години по-възрастна от него, пише БНР. През 1982 г. съпругата му Гала умира и Дали губи до голяма степен желанието си за живот. Умира в родния си град през 1989 г. от сърдечна недостатъчност.