Европейската комисия изправя Великобритания пред Висшия съд на блока заради нарушения на правилата за данъчни облекчения в търговията със стоки, само два месеца преди деня на Брекзит.

Комисията, изпълнителната власт на ЕС, обясни действията си с довода, че Великобритания неправомерно е разширила освобождаването от данък добавена стойност за стоки, които първоначално не са били обхванати от старите правила отпреди десетилетия, съобщава АФП, цитирана от vesti.bg.

Решението идва на фона на нарастващите съмнения относно това дали премиерът Тереза Мей може да спечели подкрепата за сделката по Брекзит, договорена с ЕС и да избегне излизане на Великобритания от блока без споразумение на 29 март.

По силата на договора за оттегляне, който бе сключен в Брюксел, но все още не е ратифициран от Обединеното кралство или от парламентите на ЕС, Великобритания ще трябва да спазва решенията на Съда на Европейските общности по делата, започнали докато е била член или по време на предстоящия преходен период.

Мариан Тисен, еврокомисарят по заетостта и социалните въпроси, заяви на пресконференция в Брюксел, че Брекзит няма отношение към решението на комисията.

"Ние се отнасяме към нарушението по начина, по който го правим за всяка държава-членка. Ние не правим разлика между една или друга държава-членка. Обединеното кралство все още е член на Съюза", каза Тисен.