Държавите членки на ЕС наложиха краен срок на Турция до юни да изпълни ключови искания за данъчна прозрачност или държавата ще бъде поставена в "черния списък" с данъчните убежища, обявиха дипломати, цитирани от АФП.

Крайният срок е компромисен вариант между разделените 27 страни членки как да действат по казуса на фона на обтегнатите отношения с Анкара.

Според дипломати ЕС отново е оставил Турция в така наречения "сив списък" на нарушителите, в който са включени държави, от които е поискано да направят промени в политиката и им е наложен краен срок.

Дипломат обясни, че ако Турция не изпълни изискванията на Брюксел до юни, Анкара ще бъде включена в "черния списък" при следващата актуализация през октомври.

Една държава членка обяви, че решението за включването на Турция в списъка, ако крайният срок бъде нарушен, "не е автоматично" и ще трябва да бъде обсъдено отново.

Турция е обвинявана, че не изпълнява международните стандарти за автоматичен обмен на данъчна информация. Анкара спори, че този проблем е усложнен от голямата турска диаспора в Общността.

Франция, Гърция, Кипър и Австрия са сред държави, които са против да се даде повече време на Турция, но Германия настоя да не се вкарва в "черния списък" веднага.

Държавите членки на ЕС вече дадоха на Турция гратисен период до края на декември.

В същото време дипломати съобщиха, че ЕС ще добави в списъка Доминика и ще извади Барбадос.

Щом официално бъде одобрен, списъкът ще включва: Ангила, Американска Самоа, Доминика, Фиджи, Гуам, Палау, Панама, Самоа, Сейшели, Тринидад и Тобаго,Вануату и Американски Вирджински острови.