Изпълнителната комисия на Европейския съюз планира да удвои приноса си към програмата COVAX на Световната здравна организация, като доведе ангажимента на 27-членния блок към инициативата за доставка на ваксини за бедните страни до 1 милиард евро.

Фон дер Лайен също ще обяви допълнителни 100 милиона евро в подкрепа на кампании за ваксиниране в Африка в партньорство с Африканските центрове за контрол и превенция на заболяванията.

ЕС е един от водещите спонсори на програмата COVAX, която има за цел да осигури равен достъп до снимки на COVID-19 за страните с ниски и средни доходи. COVAX се надява да внедри около 336 милиона дози до края на юни и около 2 милиарда дози до края на годината.

Тази седмица генералният секретар на ООН Антонио Гутериш остро разкритикува „диво неравномерното и несправедливо“ разпределение на ваксините COVID-19, като заяви, че 10 държави са усвоили  75% от ваксинациите, дадени по целия свят досега.

Amnesty International заяви, че неспособността да се осигури глобален достъп до ваксини представлява „краен морален провал, който в крайна сметка ще навреди на богатите страни“

В допълнение към своя принос за COVAX, ЕС заяви, че планира да сподели част от дозите си със съседи в Европа и Африка. Фон дер Лайен редовно настоява, че глобалната солидарност е необходима не само за подпомагане на най-бедните страни в света, но и за защита на ЕС, тъй като „никой не е в безопасност, докато всички не са в безопасност“.