Представители на 27-те държави-членки на ЕС днес се съгласиха да разрешат влизане в Съюза на пътници от трети страни, които са получили необходимите дози одобрени от ЕС антивирусни ваксини, научиха френски медии от европейски източници.

В очакване на летния туристически сезон, посланиците на 27-те страни от ЕС одобриха препоръката, предложена от ЕК, която не е обвързваща за държавите-членки.

ЕС обаче се опитва да координира мерките на външните си граници поради техните последици за свободното движение в рамките на Съюза.

ЕС затвори външните си граници през март 2020 г. за всички незадължителни пътувания и от юни въведе ограничен списък, който редовно се преразглежда, за трети държави, чиито граждани, ваксинирани или неваксинирани, могат да влязат в ЕС.

Представители на страните-членки също се съгласиха днес да облекчат критериите за честотата на вируса, които да бъдат включени в този списък. Честотата на COVID-19 се е увеличила от 24 на 75 случая на 100 000 жители през последните 14 дни.

Понастоящем списъкът включва седем държави: Австралия, Израел, Нова Зеландия, Руанда, Сингапур, Южна Корея, Тайланд, плюс Китай в очакване на реципрочност. След това решение списъкът трябва да бъде значително разширен, за да се увеличи броят на случаите на 100 000 жители.

В същото време държавите-членки се споразумяха да създадат спешен координиран механизъм за бързо спиране на пристигащите от трета държава в случай на влошено здраве и появата на нови щамове на вируса.