След два месеца преговори три партии в Германия постигнаха съгласие за формиране на ново правителство, което за пръв път от средата на по-миналото десетилетие ще е начело със социалдемократите.

Така наречената коалиция тип "светофар" включва социалдемократите (които досега бяха младши партньор в "голяма коалиция" с Християндемократичния съюз), Свободната демократическа партия (либералите) и "Зелените". Наименованието е заради цветовете на партиите - съответно червено, жълто и зелено.

Освен край на управлението на канцлера Ангела Меркел, продължило 16 години, това ще е и първото трипартийно правителство в Германия от 50-те години насам. Меркел вече се е сбогувала с колегите си на потенциалната си последна среща на кабинета по-рано днес, а Шолц ѝ е подарил дръвче, което да засади в двора си, според запознати със срещата източници на "Ройтерс".

Точно в 15 часа днес преговарящите за коалиция партии в Германия представиха споразумението си и новите министерски постове. След месец заседания те вече са на финалната права и се очаква, както бе обещано, новият кабинет да се гласува на 6 декември.

Сред най-оспорваните точки в новия коалиционен договор, по който в крайна сметка партиите постигнаха споразумение, е спирането на въгледобива до 2030 година, вдигането на минималната заплата на 12 евро на час, задействането на спирачката пред взимането на дългове най-късно през 2023 година, покупката на въоръжени дронове за армията. Въвежда се правото на гласуване от 16-годишна възраст.

Пенсиите вече ще могат да се допълват от акции. Няма да има нито вдигане на пенсионната възраст, която в момента е 67 години, нито намаляване на пенсии.

Финансовото министерство се поема от либералната Свободно-демократическа партия, а министър ще е лидерът ѝ Кристиан Линднер. Външен министър става Аналена Бербок от Зелената партия. Другият лидер на зелените - Роберт Хабек, става т.нар. суперминистър - тоест ще оглавява две от важните министерства. Това на икономиката и на климата. Министерството на климата е ново - досега тази тема се разпределяше между много министерства, но вече ще получи собствено.

Хабек освен това ще е и вицеканцлер. Канцлер, както се и очакваше, ще е социалдемократът Олаф Шолц.