Еврокомисарите ще приемат на днешното си заседание набор от инструменти, с които да реагират на повишаването на цените на енергията.

Колегиумът на комисарите ще изготви комюнике, в което ще анализира ситуацията в момента, мерките в краткосрочен аспект, които да бъдат предприети в страните-членки, както и стъпките за по-голяма устойчивост на енергийните системи в средносрочен план.

Източник от Европейската комисия припомни, че на този етап има повишаване на цените на енергията на едро с над 200%. Както вече отбеляза еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон, те ще растат до април, като после се очаква да спадат, но ще бъдат променливи до края на зеления преход.

„Това е знак, че трябва да ускорим прехода ни към зелена енергия, тъй като сме силно зависими от вноса на твърди горива, 97 на сто от нефта и 90 на сто от газа също са внос“, припомнят от Комисията. Оттам смятат, че трябва да се подпомогнат енергийно бедните, като мерките трябва да бъдат обратими и да не подлагат на риск прехода към зелена енергия.