Нидерландските здравни власти съобщиха въз основа на първи резултати от направени тестове, че вероятно десетки пасажери на два полета с около 600 пътници, пристигнали през вчерашния ден на амстердамското летище Схипхол от Южна Африка, са с COVID-19.

Тестовете са им направени от нидерландските здравни власти на летището, след като са пристигнали, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Пасажерите от двата самолета бяха изолирани от останалите хора на летището от съображения за безопасност заради открития в Южна Африка нов щам на коронавируса и бяха принудени да чакат с часове след пристигането си и да бъдат тествани. По-рано през вчерашния ден нидерландското правителство спря всички полети от тази дестинация. Здравният министър Хуго де Йонге каза, че пътниците, които са в заварено положение, тоест вече са във въздуха и пътуват към Нидерландия, ще трябва, след като пристигнат, да се изследват и да се поставят под карантина.

Изолираните пътници от двата полета на Схипхол изразиха недоволство, че са били принудени часове наред да стоят и да чакат на пистата на летището, докато бъдат тествани. Единият от двата самолета пристигнал от Кейптаун, а другият - от Йоханесбург. И двата полета са на компанията Ка Ел Ем.

От летището заявиха, че се действа предпазливо, от което е било породено и забавянето, а на пътниците са осигурени храни и напитки, докато бъдат тествани. Местните здравни власти по-късно уточниха, че под карантина ще бъдат поставени само пътници, които дадат положителен тест, и тези, които са седели близо до тях. Всички позитивни резултати ще бъдат изследвани от нидерландска университетска болница, за да се установи дали са от новия щам Омикрон.